Haven 45
1131 EP Volendam
Circular Plastics Alliance volgt nauwlettend het laatste nieuws in de branche. Omdat we dagelijks met onze partners werken aan het verminderen van onnodig gebruik van plastic materialen zien we bij veel bedrijven nog gemiste kansen wanneer we spreken over de inzet van gerecycled materiaal m.b.t. plastic verpakkingen.
Dit blijkt ook uit recent onderzoek van het RIVM, in samenwerking met de Universiteit Utrecht, Rijkswaterstaat en TNO. Slechts 7% van de plastic verpakkingen in Nederland wordt opnieuw gebruikt als materiaal voor nieuwe verpakkingen. De Nederlandse overheid heeft de ambitieuze doelstelling gesteld dat in 2050 geen enkele verpakking meer gemaakt mag zijn van nieuwe fossiele grondstoffen. Deze doelstelling kan echter alleen worden bereikt met nieuw beleid én ander gedrag van zowel de verpakkingsindustrie als consumenten.
Plastic verpakkingen dragen in aanzienlijke mate bij aan klimaatverandering, vervuiling en het verlies van biodiversiteit. Ondanks toenemende aandacht voor duurzaamheid, zijn de meeste plastic verpakkingen nog steeds vervaardigd uit nieuwe fossiele grondstoffen. Bovendien zien we een toename in het gebruik van plastic verpakkingen, vooral voor producten zoals kant-en-klaarmaaltijden en eten en drinken voor onderweg. Daarnaast zorgt de groei van kleinere huishoudens ervoor dat relatief meer verpakkingen per persoon worden gebruikt. Modellering door TNO toont aan dat, indien we niets veranderen, de vraag naar plastic verpakkingen met 17% zal stijgen.
Actie nodig van overheid, bedrijven en consumenten
Hoewel de focus momenteel vooral ligt op recycling, is het essentieel dat de overheid ook maatregelen neemt om de vermindering en het hergebruik van plastic verpakkingen te stimuleren. Duidelijke doelstellingen en richtlijnen zijn nodig om de transitie naar een circulaire economie te versnellen.
Bedrijven kunnen hun steentje bijdragen door onnodige verpakkingen te vermijden of te kiezen voor hergebruik. Ook kunnen zij overwegen om producten in geconcentreerde vorm aan te bieden, zodat water en lucht niet onnodig verpakt worden, en alternatieven voor plastic te ontwikkelen. Daarnaast moet een groter aandeel van het plastic verpakkingsafval worden ingezet voor de productie van nieuwe verpakkingen.
Ook consumenten spelen een cruciale rol. Door bewust te kiezen voor producten zonder of met minder plastic verpakkingsmateriaal, zoals onverpakte groente en fruit, kunnen zij de vraag naar plastic verminderen. Het hergebruiken van verpakkingen en het maken van bewuste keuzes in de winkel kan eveneens een groot verschil maken. Door gezamenlijk actie te ondernemen, wordt een toekomst zonder verpakkingen van fossiele grondstoffen mogelijk.
Milieueffecten van plastic verpakkingen nooit eerder zo uitgebreid onderzocht
Nog nooit eerder is in Nederland zo uitgebreid onderzoek gedaan naar de milieueffecten van plastic verpakkingen. Deze analyse kijkt naar het volledige proces, van productie tot afvalverwerking, en maakt onderscheid tussen verschillende soorten verpakkingen, zoals drankkartons, flessen en flexibele verpakkingen. Ook is er gekeken naar het verschil tussen verpakkingen die voedsel bevatten en die dat niet doen.
Circular Plastics Alliance blijft deze ontwikkelingen op de voet volgen en zet zich in om samen met partners te werken aan duurzame oplossingen voor plastic verpakkingen. Heb jij hulp nodig hoe jij binnen jouw bedrijf plastic kunt verminderen? Of andere vraagstukken met betrekking tot recycling? Neem dan contact met ons op!
Regelmatig versturen wij onze nieuwsbrief met de laatste ontwikkelingen op het gebied van kunststof recycling en circulaire actualiteiten. Aanmelden kan eenvoudig hieronder.
Haven 45
1131 EP Volendam