< terug naar nieuwsoverzicht

Plastic verpakkingen EU
6 maart 2024
EU akkoord over het verminderen van verpakkingsafval

De onderhandelaars van het Europees Parlement en de EU-lidstaten hebben maandagavond 4 maart 2024 een akkoord bereikt over het reduceren van verpakkingsafval. Het gevolg is geen mayonaisezakjes, shampoo in hotels, geen koffers meer sealen op vliegvelden, een verbod op wegwerpplastic in de horeca en nog veel meer wegwerpverpakkingen die vanaf 2030 verleden tijd zijn.

In december vorig jaar bereikten de Europese milieuministers reeds een akkoord over een wet die verpakkingsafval in Europa moet verminderen. Maandagavond is ook een consensus bereikt tussen onderhandelaars van de EU-lidstaten en het Europees Parlement. Om het akkoord formeel te bekrachtigen, zullen lidstaten en het parlement nogmaals moeten instemmen.

De nieuwe regels moeten voor meer duurzaamheid zorgen als het gaat om verpakkingsmateriaal. Nu zorgt volgens de EU iedere Europeaan per jaar voor ongeveer 190 kilo aan verpakkingsafval. En dat moet omlaag. Mede daarom wordt statiegeld en recyclebare verpakkingen aangemoedigd. In 2030 moet er 5 procent minder verpakkingsmateriaal in omloop zijn, in 2035 10 procent en in 2040 15 procent. Het akkoord voert ook een ban in tegen 2026 op PFAS in verpakkingen die in contact komen met voeding.

Ondanks dat het akkoord verstrekkend is, lijken de EU lidstaten het plan door te willen zetten wat voor veel sectoren dan ook werk aan de winkel betekent op het gebied van verduurzaming en recycling.

nieuwsbrief

Op de hoogte blijven

Regelmatig versturen wij onze nieuwsbrief met de laatste ontwikkelingen op het gebied van kunststof recycling en circulaire actualiteiten. Aanmelden kan eenvoudig hieronder.

OFFERTE AANVRAAG

velden met een * zijn verplicht.