< terug naar nieuwsoverzicht

Nieuwsbericht
14 mei 2024
Gemeenten zeggen contract voor afvalverwerking met Verpact op

De belangenorganisatie voor alle gemeenten in Nederland, de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), zet een punt achter het contract met Verpact. Verpact is de organisatie die namens de industrie de afvalverwerking en -betaling regelt. Al geruime tijd liggen de twee partijen met elkaar overhoop vanwege de afkeuring van een aanzienlijk deel van het gescheiden PMD-afval (plastic, metaal en drankkartons) door inwoners. Soms wordt tot wel driekwart van het ingezamelde afval afgekeurd. Al dit afgekeurde afval wordt vervolgens verbrand met extra kosten voor gemeenten als gevolg.

 

Reden van opzegging

In een recente brief aan haar leden verklaarde de VNG dat het contract niet wordt verlengd vanwege onvoldoende kostendekkende vergoedingen vanuit Verpact voor afvalinzameling. Bovendien ontbreekt het aan transparantie over de redenen van de frequente afkeuringen.

In de meeste gemeenten scheiden inwoners thuis hun afval, waarna gemeenten het naar een overslaglocatie brengen voor keuring. Het contract met Verpact stelt dat maximaal 15 procent ‘vervuiling’, zoals pvc of lege verfblikken, in het afval mag zitten. Echter zijn de afkeuringen de afgelopen jaren aanzienlijk toegenomen volgens gemeenten.

Als een vracht afval wordt afgekeurd, wordt deze alsnog verbrand, met als gevolg geen vergoedingen voor gemeenten. In plaats van dat afvalinzameling geld oplevert, moeten gemeenten voor deze milieuvervuilende verbranding betalen en komen de grondstoffen niet terug op de markt. Dit resulteert in extra kosten en verhoging van afvalstoffenheffingen voor bewoners. Aangezien Verpact verantwoordelijk is voor veel van de keuringlocaties wordt de organisatie dan ook gezien als verantwoordelijke.

 

Gevolgen opzegging

De ‘Ketenovereenkomst Verpakkingen 2020-2029’ zou automatisch per januari 2025 met vijf jaar worden verlengd. Door de opzegging van de VNG zal er nu opnieuw moeten worden onderhandeld aangezien Verpact en VNG tot elkaar veroordeeld zijn. Staatssecretaris Vivianne Heijnen zoekt momenteel naar een onafhankelijk bemiddelaar om de partijen weer op één lijn te krijgen. Hoewel Verpact niet wil afwijken van de 15 procent norm voor ‘vervuiling voor PDM-afval hebben gemeenten en Verpact beide hetzelfde doel voor ogen. Zo snel mogelijk richting een circulaire economie door schone inzamelstromen van verpakkingsafval te realiseren.

 

 

nieuwsbrief

Op de hoogte blijven

Regelmatig versturen wij onze nieuwsbrief met de laatste ontwikkelingen op het gebied van kunststof recycling en circulaire actualiteiten. Aanmelden kan eenvoudig hieronder.

OFFERTE AANVRAAG

velden met een * zijn verplicht.