< terug naar nieuwsoverzicht

Circulair-Plastics_HSB-Bouw_BUITEN_LR_02-06-2021-_Soul2Soul-Photography00019
14 juni 2021
HSB Bouw en Circular Plastics Alliance

Afval scheiden is bij HSB geen heilig huisje maar een win-winsituatie

Persbericht HSB Bouw 14 juni 2021: Onlangs werd op het HSB project in de Alkmaarse Vroonermeer weer een stap voorwaarts gemaakt op het gebied van duurzaamheid en circulariteit. Een compacte afvalstraat maakt voortaan onderdeel uit van de bouwplaats: “Waar voorheen afvalscheiding bij GP Groot plaatsvond, doen wij dat nu ter plekke. Hout, plastic, karton en puin verdwijnen in afzonderlijke bakken en in circulaire zakken. Ook restanten isolatiemateriaal worden in samenwerking met Isover gerecycled.”

Als lid van de Circular Plastics Alliance verbindt HSB zich tot het verminderen van afval en waar mogelijk tot het circulair maken daarvan. “Dat doen wij samen met medewerkers, onderaannemers, partners en leveranciers”, zegt William, projectleider. “Met samenwerkingspartner GP Groot hebben wij voor 2020 de afvalstromen in de Vroonermeer becijferd per gebouwde woning of appartement. Dat bleek maar liefst 3,6 afvalbak van gemiddeld 6 kuub te zijn. Als je bedenkt dat we daar in dat jaar 144 woningen hebben gebouwd, dan realiseer je pas echt dat meer dan 500 containers alles behalve klein bier is.”
 
Om draagvlak te creëren voor het gebruik van de afvalstraat riepen HSB, GP Groot en de Circular Plastics Alliance alle bouwplaatsmedewerkers, van timmerman tot loodgieter, bij elkaar om ze te informeren. Al snel bleek dat afval scheiden helemaal niet zo’n probleem is omdat medewerkers dat thuis vaak ook al doen in de groene en grijze bak: “Hier op de bouwplaats worden zij bovendien ondersteund door Pieter, de Milieu coach die helpt met verzamelen. Als je gaat schaften in de keet, los je je bouwafval als quick-win gewoon meteen in het afvalpark. Om de twee maanden bespreken we de onderlinge ervaringen en voeren we waar mogelijk verbeterpunten door.”
 
“Harde en rekbare plastics worden secuur gescheiden. Die laatste categorie wordt in circular bags afgevoerd naar verwerker Kras die dat voor 55 procent verwerkt in nieuw plastic. Dit wordt vervolgens weer in onze timmerfabriek gebruikt om kozijnen inclusief beglazing mee te sealen. Ook met Ytong, onze leverancier van gasblokbeton, zijn we het gesprek aangegaan. Hun bekende gele plastic verpakking is in de toekomst voortaan voor de helft circulair en dunner. Afval scheiden is allang geen heilig huisje meer bij HSB en wordt steeds vaker een echte win-winsituatie!”

nieuwsbrief

Op de hoogte blijven

Regelmatig versturen wij onze nieuwsbrief met de laatste ontwikkelingen op het gebied van kunststof recycling en circulaire actualiteiten. Aanmelden kan eenvoudig hieronder.

OFFERTE AANVRAAG

velden met een * zijn verplicht.