< terug naar nieuwsoverzicht

IMG_4614
26 april 2022
HSB bouw start duurzaam bouwproject in samenwerking met diverse alliance leden

Fridtjof Nansenhof wordt een duurzaam, circulair bouwproject!

Duurzaamheid in de bouw krijgt vervolg binnen een groot project Fridtjof Nansenhof te Amsterdam. Bouwkundig aannemer en Circular Plastics Alliance lid HSB Bouw gaat de bouw van 69 appartementen in Amsterdam uitvoeren. Tijdens het werkoverleg van 21 april werd afgesproken dat er, in samenwerking met BMN, een balans van de verpakkingsmaterialen wordt opgesteld waaruit blijkt in welke fase van de bouw alle deelnemende leveranciers de verschillende materialen moeten aanleveren. Hierbij wordt dan het gewicht en volume vastgesteld inclusief het gebruikte verpakkingsmateriaal zoals: krimphoezen, stretchfolies, pallets, karton en papier. Vastgelegd en inzichtelijk gemaakt voor alle betrokken partijen door de technologie van RTI Blockchain.

Aan de hand van deze inventaris van verpakkingen wordt er met CPA lid GP Groot en HSB Bouw een afvalplan opgesteld voor selectie van monostromen afval op de bouwplaats met een prognose van maximale percentage (40% -100%) wat hiervan gerecycleerd kan worden door Circular Plastics. Denk hierbij aan duurzame 100% gerecycleerde kunststof pallets en palletboxen en tot 50% gerecycleerde flexibele folies.

De doelstelling is het verminderen van onbruikbaar afval en het streven naar een afvalscheiding waarbij hergebruik direct mogelijk is. Daardoor verbeteren we de CO2 voetprint en sluiten hiermee aan op de verpakkingsrichtlijnen die voor 2025 het hergebruik van minimaal 30% aandeel in kunststof verpakkingsmaterialen voorschrijven.

De bouwfase van de 69 appartementen neemt in totaal 2 jaar in beslag. In week 18 gaan de eerste heipalen de grond in. Tijdens diverse bouwfasen zullen wij de positieve resultaten bekijken en rapporteren zodat dit als norm zou kunnen worden gehanteerd voor inzameling van materialen als voorbeeld voor alle 2000 bouwplaatsen in Nederland.

De deelnemende partijen zijn o.a.
HSB Bouw – hoofdaannemer
BMN – leverancier van bouwmaterialen
Xella – leverancier van o.a. Ytong panelen binnenwanden
ISOVER Nederland – fabrikant van spouw isolatie
Wienerberger – leverancier van keramische gevelbakstenen
GP Groot – afvalinzamelaar
RTI Blockchain – registratieplatform voor emballage

nieuwsbrief

Op de hoogte blijven

Regelmatig versturen wij onze nieuwsbrief met de laatste ontwikkelingen op het gebied van kunststof recycling en circulaire actualiteiten. Aanmelden kan eenvoudig hieronder.

OFFERTE AANVRAAG

velden met een * zijn verplicht.