< terug naar nieuwsoverzicht

Statiegeld flessen blog
17 april 2024
Is er een verhoging van statiegeld op plastic flessen op komst?

De Inspectie voor de Leefomgeving en Transport (ILT) wil dat het statiegeld op plastic statiegeldflessen wordt verhoogd naar 50 cent per fles, voor zowel grote als kleine flessen. De waakhond heeft belangenorganisatie Verpact, voorheen Afvalfonds Verpakkingen, op de hoogte gesteld. Volgens de ILT is de inzameling nog ver beneden de maat en zijn maatregelen noodzakelijk.

Te weinig verbetering

De ILT wil door de verhoging bereiken dat consumenten meer plastic statiegeldflessen gaan inleveren, met als wettelijke doelstelling dat 90 procent wordt ingeleverd. Hoewel deze doelstelling al sinds 2022 geldt, bleef het aantal ingeleverde flessen vorig jaar volgens Verpact onder de maat, met naar schatting ongeveer 70%. Dat is onvoldoende volgends de ILT. Hoewel het percentage ingeleverde kleine flesjes aanzienlijk steeg, met tien procentpunten, bleef de toename bij grote statiegeldflessen minimaal, met slechts 1,1 procentpunt.

Alleen een verhoging op flessen

Op dit moment hebben grote flessen statiegeld van € 0,25 en kleine flessen statiegeld van €0,15. Deze bedragen zouden met de maatregel van ILT verdubbelen of in het geval van de kleinere flessen zelfs verdrievoudigen om inzameling nog meer te stimuleren. Blikjes blijven voor nu buiten beschouwing. Daarnaast geeft de ILT nog meer maatregelen mee aan Verpact om de inzameling van plastic flessen te bevorderen:

  • Etiketten van statiegeld veranderen
  • Meer inzamelpunten plaatsen
  • Statiegeld op sap- en zuivelflessen

 

Wordt de inzameling van plastic flessen niet snel verbeterd dan hangt het bedrijfsleven dwangsommen oplopend tot ruim 250 miljoen euro boven het hoofd. Verpact heeft tot vrijdag om te reageren en met alternatieven te komen voor ILT vervolgens een definitieve beslissing neemt.

Circular Plastics Alliance houdt deze ontwikkeling nauw in de gaten. Ben jij benieuwd hoe jij in jouw organisatie de inzameling van plastic kunt verbeteren? Neem dan contact met ons op en wij helpen je op weg naar een duurzamere organisatie!

nieuwsbrief

Op de hoogte blijven

Regelmatig versturen wij onze nieuwsbrief met de laatste ontwikkelingen op het gebied van kunststof recycling en circulaire actualiteiten. Aanmelden kan eenvoudig hieronder.

OFFERTE AANVRAAG

velden met een * zijn verplicht.