< terug naar nieuwsoverzicht

LEED 2
14 december 2023
LEED-certificering in de bouw: wat betekent het?

In een wereld die steeds groener wordt, staat de bouwsector voor een cruciale uitdaging: duurzaamheid. Het is niet langer voldoende om alleen indrukwekkende structuren te bouwen; we moeten nu streven naar gebouwen die niet alleen opvallen in de skyline, maar ook in hun positieve impact op het milieu. Dit is waar LEED-certificering in het spel komt.

Wat is de LEED-certificering?

LEED, wat staat voor ‘The Leadership in Energy and Environmental Design,’ is een beoordelingsmethode voor duurzame aspecten in de planning, bouw en exploitatie van gebouwen. De LEED-certificatie is ontworpen door de U.S. Green Building Council (USGBC), een non-profit organisatie die een breed scala aan belanghebbenden in de bouwsector vertegenwoordigt. De LEED-certificering fungeert als een wereldwijd erkend duurzaamheidscertificaat en evalueert bouwprojecten wereldwijd aan de hand van vijf cruciale milieuthema’s:

  1. Duurzame locatie
  2. Efficiënt watergebruik
  3. Energie-efficiëntie
  4. Efficiënt gebruik van materialen en hulpbronnen
  5. Kwaliteit van het binnenmilieu

Hoe werkt het?

Letterlijk elk gebouw kan LEED-gecertificeerd worden. Denk aan normale woningen tot aan de grootste kantoorpanden en wolkenkrabbers. Dit kan zowel nieuwbouw als bestaande gebouwen betreffen. De LEED-certificering bestaat uit vier LEED-niveaus, namelijk: Certified, Silver, Gold en Platinum. Behaald een gebouw een Platinum LEED-certificering? Dan heeft het gebouw de hoogst haalbare LEED-certificering te pakken, wat betekent dat het gebouw op het hoogst haalbare niveau bijdraagt aan het milieu.

Bij het opstellen van een LEED-certificering wordt een gebouw beoordeeld op de eerder genoemde vijf duurzaamheidsthema’s. Aan elk thema worden zogenoemde duurzaamheidspunten toegekend. Gebaseerd op het aantal duurzaamheidspunten die een gebouw verdiend, wordt er vervolgens een LEED-niveau toegekend. Het niveau dat een gebouw krijgt hangt af van het onderstaande aantal duurzaamheidspunten:

  • Certified (40 t/m 49 punten)
  • Silver (50 t/m 59 punten)
  • Gold (60 t/m 79 punten)
  • Platinum (80 punten of meer)

Wat is het doel van de LEED-certificering in de bouw?

Het primaire doel van de LEED-certificering draait om de opbouw van een duurzamere samenleving. De LEED-certificering fungeert als een instrument om het bouw- en ontwerpproces van gebouwen te verfijnen en het beleid te verbeteren. Gebouwen die deze certificering behalen, blinken uit in het efficiënt gebruik van grondstoffen en materialen, het minimaliseren hun water- en energieverbruik, het verminderen hun CO2-uitstoot en zijn kosteneffectief. Kortom, de LEED-certificering biedt voordelen op alle fronten en voor alle betrokken partijen.

nieuwsbrief

Op de hoogte blijven

Regelmatig versturen wij onze nieuwsbrief met de laatste ontwikkelingen op het gebied van kunststof recycling en circulaire actualiteiten. Aanmelden kan eenvoudig hieronder.

OFFERTE AANVRAAG

velden met een * zijn verplicht.