< terug naar nieuwsoverzicht

plasticbelasting-in-EU
7 oktober 2020
Invoering van plasticbelasting in EU vanaf 2021

Dat plastic grote impact heeft op het milieu is al lange tijd bekend. Het is niet zonder reden dat zowel op Europees niveaus als binnen Nederland belangrijke wetten en richtlijnen voor plasticverbruik en -productie zijn opgesteld. De nieuwste maatregel om de “plastic soup” terug te dringen is de invoering van een plasticbelasting in de EU. De Europese regeringsleiders hebben besloten om vanaf 1 januari 2021 plasticbelasting te heffen op alle niet-recyclebare plastic verpakkingsafval.

€ 0,80 per kilo aan plasticbelasting in EU

De plasticbelasting moet vooral recycling van plastic gaan bevorderen. Voor plastic dat niet hergebruikt wordt en dat daarmee schadelijk is voor het milieu geldt vanaf 2021 een tarief van € 0,80 belasting per kilo plastic. De hoogte van het totale belastingbedrag dat een land moet afdragen, is dus afhankelijk van het gewicht van plastic. Hoe minder plastic een land recyclet, hoe meer het land aan plasticbelasting aan de EU zal afdragen.

Plasticbelasting is mogelijk een goede stap in de strijd tegen plasticvervuiling. Recycling van plastic is namelijk een belangrijke manier om eenmalig gebruik van plastic tegen te gaan en daarmee de “plastic soup” te beperken.

Onderdeel van Europees herstelfonds

De invoering van de plasticbelasting in de EU is onderdeel van de onderhandelingen over een Europees herstelfonds van € 750 miljard. Dit herstelfonds is bestemd voor Europese landen die het zwaar te verduren hebben door de coronacrisis. De wet die deze belasting regelt, moet nog worden ontwikkeld en door het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie worden goedgekeurd. Pas daarna zal de wet officieel in werking treden.

Kritiek op de plasticbelasting

Hoewel veel instanties voorstander zijn van deze nieuwe plasticbelasting in de EU, is er ook de nodige kritiek geuit. Zo zou de belasting volgens Jurgen Resch, voorzitter van de Deutsche Umwelthilfe (DUH) te mild zijn. Hij gelooft wel in de invoering van een plasticbelasting, maar denkt dat dit lage tarief bedrijven niet stimuleert om iets aan hun plasticverbruik te doen. Hij pleit dan ook voor een hoger belastingtarief. Ook de Europese instantie Plastic Europe heeft commentaar. Volgens deze instantie kan de belasting de invoering van circulaire processen juist dwarsbomen in plaats van ze te versnellen. 

Ook geldt de belasting op dit moment nog niet voor nieuw geproduceerd plastic. Dit betekent dat de belasting niet per se de productie van nieuw plastic tegengaat, maar alleen het gebruik van niet-recyclebaar plastic. Eerder werd wel gesproken over het belasten van nieuw geproduceerd plastic door o.a. oud-EU-commissaris Oettinger in 2018. Dit plan is er tot nu toe niet doorheen gekomen. Volgens meerdere instanties zou dat een betere manier zijn geweest om de “plastic soup” tegen te gaan.

Het belang van plasticrecycling

Tegelijkertijd geloven wij –Circular Plastics – dat het stimuleren van plasticrecycling zeker een belangrijke stap is naar minder plasticvervuiling. Het grootste plasticverbruik zit hem in flexibel verpakkingsmateriaal. Zo’n 60% van het totale plasticverbruik gaat hieraan op. Daarom is hier ook veel winst te behalen. De plasticbelasting is daar mogelijk een goede stap voor.

Met Circular Plastics zijn we overigens al langere tijd groot voorstander van plasticrecycling. Wij ontwikkelen zelf innovatieve manieren om plastic dat eenmalig is gebruikt een nieuw leven te geven. Ook ontwikkelen we innovatieve product- en verpakkingsoplossingen die minder plastic kosten. Met die twee stappen kunnen we de hoeveelheid eenmalig gebruikt plastic drastisch verminderen en samen belangrijke stappen zetten naar een circulaire en gesloten kringloop.

Bronnen:
Food Packaging Forum
ICIS
Recycling Magazine

nieuwsbrief

Op de hoogte blijven

Regelmatig versturen wij onze nieuwsbrief met de laatste ontwikkelingen op het gebied van kunststof recycling en circulaire actualiteiten. Aanmelden kan eenvoudig hieronder.

OFFERTE AANVRAAG

velden met een * zijn verplicht.