< terug naar nieuwsoverzicht

Duurzaam festival
24 mei 2024
Samenwerken voor een duurzaam festival

Door bewuste keuzes te maken op het gebied van afvalbeheer, energieverbruik en het gebruik van milieuvriendelijke materialen, kunnen festivals hun impact op het milieu aanzienlijk verkleinen. Het 3e Klaphek Festival in Volendam heeft zich dit jaar opnieuw ingezet om het festival te verduurzamen. Tijdens het festival, dat plaatsvond op Hemelvaartsdag, werd een nieuw initiatief gelanceerd met de verkoop van duurzame, recyclebare folies als alternatief voor de traditioneel meegenomen bouwzeilen. Deze oranje grondzeilen van 3×3 meter waren tegen betaling van slechts twee consumptiemuntjes verkrijgbaar en vormden een kleurrijk nieuw beeld op het festivalterrein.

De folies, geproduceerd en gesponsord door KIVO Plastic Verpakkingen, zijn gemaakt van gerecycled en 100% recyclebaar materiaal. Aan het eind van het festival konden bezoekers hun folies inleveren in een speciaal daarvoor bestemde CircularBag, waarna ze door Kras Recycling konden worden opgehaald om opnieuw hoogwaardig gerecycled te worden. “Het was een groot, duurzaam succes dat we zeker voortzetten. Volgend jaar kan de afvalcontainer minimaal de helft kleiner,” aldus Alex Schilder, medeorganisator en vrijwilliger van het festival.

Naast het grondzeil introduceerde het festival dit jaar ook een duurzame hardcup beker in samenwerking met Dutch Cups. Voor een half muntje konden festivalgangers hun eigen herbruikbare beker aanschaffen, die gedurende de dag gebruikt kon worden voor verschillende drankjes zonder smaakoverdracht. Deze bekers waren inwisselbaar bij elke nieuwe bestelling aan de bar, wat zorgde voor een schone beker bij elk drankje. De bekers konden aan het einde van de dag worden ingeleverd of mee naar huis genomen worden.

De samenwerking tussen Kras Recycling, KIVO Plastic Verpakkingen en Dutch Cups heeft gezorgd voor een duurzamere festivalervaring. Alle drie de bedrijven zijn tevens lid van Circular Plastics Alliance.

Met deze initiatieven zet het 3e Klaphek Festival een nieuwe standaard voor duurzaamheid op evenementen. Door herbruikbare materialen en systemen in te zetten, draagt het festival bij aan minder afval en een schoner milieu, waarmee het een voorbeeld stelt voor toekomstige evenementen in Nederland en daarbuiten.

nieuwsbrief

Op de hoogte blijven

Regelmatig versturen wij onze nieuwsbrief met de laatste ontwikkelingen op het gebied van kunststof recycling en circulaire actualiteiten. Aanmelden kan eenvoudig hieronder.

OFFERTE AANVRAAG

velden met een * zijn verplicht.