< terug naar nieuwsoverzicht

Circular plastics
30 januari 2024
Taskforce Groothandel: Samen kom je écht verder!

Woensdag j.l. zijn 25 man van de inmiddels 9 deelnemende groothandels – leden van de Fedet secties ETG & TGF – van het Brancheplan Verpakkingen bijeengekomen in het Kras Stadion voor een inspirerende workshop rondom gedeelde uitdagingen rondom het kunnen inzetten van duurzame dragers in logistieke keten aan de leveranciers kant, gefaciliteerd door de ondersteunde partij Circular Plastics Alliance.

Vlak na start van het Brancheplan Verpakkingen ontstond er een behoefte bij de 4 deelnemende groothandels om op kennis en inzichten verpakkingsdomeinen te delen en werd de Taskforce Groothandel gevormd. Vanuit die basis ontstond een inzicht dat elke organisatie op zijn manier probeerde stappen te maken, maar als iedereen een stap in een andere richting zet kom je niet verder.

Afgelopen jaar is de Taskforce Groothandel aanzienlijk uitgebreid, waardoor er een basis ontstond om enkele gedeelde knelpunten écht integraal gezamenlijk in de keten op te kunnen pakken aan de toeleverende kant. Te groot of te risicovol om alleen binnen de markt gerealiseerd te krijgen, maar ook complex in relatie tot het individueel meekrijgen van toeleveranciers in de keten. Samenwerken is ook een groot deel vertrouwen in elkaar krijgen; over je successen praten is altijd leuk, maar praten over gestrande initiatieven, problemen waar je tegenaan loopt en door te leren van elkaars uitdagingen heet tijd nodig. Het heeft wel geleid dat sommige zaken tóch mogelijk kunnen worden als we samen als kéten met elkaar optrekken.

Binnen Circular Plastics Alliance zijn afgelopen jaar een aantal innovatieve drager oplossingen ontwikkeld, gebaseerd op volledig gerecyclede plastics. Na een 1e gezamenlijke kennismaking met Henk Kras, was iedereen dermate enthousiast door te zien dat sommige Taskforce ideeën in de praktijk al bleken te bestaan, dat er behoefte ontstond om gezamenlijk een inspiratie workshop met de Alliance te volgen. Om een breed draagvlak voor een vervolg te realiseren, waren er meerdere stakeholders per organisatie aanwezig.

Henk Kras heeft de ochtend geopend met een introductie van Circular Plastics Alliance, de principes van het belang van het realiseren van “closed loops” in de keten, welke duurzame innovatiekracht er met de alliancepartners beschikbaar is, welke oplossingen al bestaan en een aantal concrete gerealiseerde voorbeelden van keten successen in andere sectoren. Sebastiaan Scheers van Fedet vervolgens aan de aanwezige deelnemers & Alliance partners een korte samenvatting gegeven rondom het Brancheplan Verpakkingen, de complexiteit van de (internationale) logistieke keten en de tussentijdse inzichten binnen de Taskforce.

Daarna volgde een sessie met 5 onderwerpen die vereist zijn om mee te versnellen:

  1. Recycling & closed loops
  2. Productie met PCR gecertificeerde grondstoffen
  3. Re-usable packaging
  4. Ladingdragers
  5. Data

Bij elke onderwerp werden 2 oefeningen uitgevoerd:

  1. Keten kansen & Barrières
  2. Impact & effort matrix

Daarna zijn de inzichten van de groepen met elkaar gedeeld en is er tot slot nog een groepsfoto in het stadion gemaakt. Samenwerken is ook een groot deel vertrouwen krijgen; over je successen praten is leuk, maar praten over gestrande initiatieven en te leren van elkaars uitdagingen, heeft wel geleid tot nieuwe kansen als we als samen als kéten met elkaar optrekken. Geweldig om te zien welke oplossingen we mórgen al in zouden kunnen inzetten, maar ook met elkaar bewust zijn van de voorwaardelijkheid van een gesloten logistieke (retour) keten en de beschikbaarheid van een integraal keten registratie systeem. Zonder deze basis komen ladingdragers niet retour en treden er kostbare verliezen op.

Er wordt terug gekeken op een geweldige inspiratie sessie, we helaas van een aantal innovaties (nog) geen beelden mogen tonen. Komende periode wordt er een rapportage uitgewerkt en volgen er nog een aantal evaluaties, waarna we gezamenlijk de next steps kunnen bepalen om toe te kunnen werken naar de inzet van duurzame ladingdragers..

Meer weten over het Brancheplan Verpakkingen? Ga naar  https://www.brancheplanverpakkingen.nl/ Het Brancheplan Verpakkingen is een initiatief van Techniek Nederland en Fedet (Federatie Elektrotechniek) in samenwerking met Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat ondersteund door 2BHonest

nieuwsbrief

Op de hoogte blijven

Regelmatig versturen wij onze nieuwsbrief met de laatste ontwikkelingen op het gebied van kunststof recycling en circulaire actualiteiten. Aanmelden kan eenvoudig hieronder.

OFFERTE AANVRAAG

velden met een * zijn verplicht.