< terug naar nieuwsoverzicht

The-State-of-Sustainable-Packaging
18 oktober 2020
Publicatie ‘The State of Sustainable Packaging’ voor duurzamer en innovatiever verpakken

Onlangs heeft het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) het rapport ‘The State of Sustainable Packaging’ uitgebracht. Wat is er nodig qua samenwerking en innovatie om verpakkingen duurzamer te maken? Dat is de centrale vraag die dit rapport moet beantwoorden, waarbij het KIDV onderscheid maakt tussen de korte, middellange en lange termijn.

Verpakkingsdilemma

Directeur van het KIDV, Chris Bruijnes, stelt dat er sprake is van een lastig verpakkingsdilemma: “We kunnen niet doorgaan op de huidige weg, maar we kunnen er ook niet mee stoppen.” Verpakken is nodig om voedselverspilling en schade te voorkomen, maar het is niet altijd de duurzaamste optie. Bruijnes is van mening dat er wel steeds beter gerecycled wordt, maar dat gerecycled materiaal nog onvoldoende wordt hergebruikt. In dat opzicht is volgens hem winst te behalen. Het rapport ‘The State of Sustainable Packaging’ laat dan ook zien hoe bedrijven internationaal gezien met recycling en circulaire verpakkingen meer duurzame verpakkingen kunnen realiseren.

Drie innovatiesporen

In ‘The State of Sustainable Packaging’ worden 13 mogelijke struikelblokken, zowel in maatschappelijk als in economisch opzicht, genoemd die duurzaam verpakken moeilijker zouden maken. Voorbeelden van struikelblokken zijn de verwachtingen van marketing en sales, die niet altijd stroken met duurzaamheid, en de gewenste omloopsnelheid. Het KIDV draagt drie innovatiesporen aan aan om die struikelblokken te verhelpen: stappen voor de korte, middellange en lange termijn.

  1. Beter en meer recyclen.
  2. Circulariteit: extra kringlopen introduceren in de productie-consumptiesystemen van de circulaire economie
  3. Intrinsieke duurzaamheid: verpakken zonder schade aan mens en milieu.

Om het einddoel van intrinsieke duurzaamheid te behalen, pleit KIDV voor nieuwe ketens met ondernemers, onderzoekers, beleidsmakers en consumenten. Bruijnes ziet de publicatie als een opdracht aan alle leden van de verpakkingsketen “om een duurzaam alternatief te vinden dat onze verpakkingsbehoeften kritisch invult en de negatieve gevolgen van verpakken volledig opheft”.

Uitvoering van het plan

KIDV gaat dit najaar al beginnen met de strategie uit ‘The State of Sustainable Packaging’ uitvoeren. Daarvoor gaat KIDV activiteiten opzetten met en voor internationale partners, zodat ze samen concreet vorm kunnen geven aan intrinsiek duurzame verpakkingen.

Recycling en circulariteit als deel van de oplossing

Bruynes noemt ook recycling en circulariteit als een belangrijk deel van de oplossing voor het verpakkingsprobleem. Op die strategie voor duurzamer verpakken richten we ons bij Circular Plastics ook. Dat doen we door onder meer innovatieve verpakkings- en transportconcepten te ontwikkelen voor onze partners. Op die manier kunnen we uiteindelijk de kringloop sluiten en daarmee onze ambitieuze milieudoelstellingen waarmaken.

We zijn heel benieuwd wat dit rapport voor nieuwe innovaties en concepten zal brengen. We houden je op de hoogte via deze nieuwsrubriek.

Download ‘The State of Sustainable Packaging’

Het rapport ‘The State of Sustainable Packaging’ is te downloaden via de website van het KIDV.

Lees hier het interview met Chris Bruijnes.

nieuwsbrief

Op de hoogte blijven

Regelmatig versturen wij onze nieuwsbrief met de laatste ontwikkelingen op het gebied van kunststof recycling en circulaire actualiteiten. Aanmelden kan eenvoudig hieronder.

OFFERTE AANVRAAG

velden met een * zijn verplicht.